Biogáz és földgáz hasznosítás

Gázmotorok kapcsolt energia termelésre, különböző tüzelőanyagok, változatos felhasználási terület.

Kategória:

Gázmotorok kapcsolt energia termelésre, különböző tüzelőanyagok, változatos felhasználási területre.

A gázmotor földgáz vagy biogáz tüzelőanyaggal üzemelő belső égésű motor, ahol a leadott mechanikai teljesítménnyel villamos energiát állítanak elő. Ez az átalakítás egy 3 fázisú generátor segítségével történik. A gázmotor üzemeltetése során jelentős mennyiségű hő szabadul fel. Ezt a hőt több lépcsőben is kinyerhetik a berendezésből. Egyrészt a távozó füstgázt átvezetjük egy hőcserélőn, másrészt a hűtővíz és az olaj körben keletkezett hő is hasznosítható. Ezt nevezik kapcsolt energia termelésnek. A hőt hasznosítható fűtésre, melegvíz készítésre, nyári időszakban pedig abszorpciós hűtő berendezés üzemeltethető vele. Így egész évben nagy hatékonyságú rendszert kapunk egy komplett gázmotoros rendszer kiépítésével.

Tüzelőanyagot tekintve használhatnak földgázt vagy biogázt. A földgáz az ország legtöbb pontján elérhető, amennyiben a CleanErgon Kft-t bízza meg az üzemeltetéssel, akár ESCO szerződés keretein belül, abban az esetben kedvező, versenypiaci áron tudunk földgázt vásárolni az üzemeltetéshez.

A biogáz üzemű gázmotorokhoz szükség van biogáz forrásra, ez lehet szeméttelepi depóniagáz, szennyvíztelepi iszap, termálvíz kísérő gáz, mezőgazdasági és állattartási hulladék stb. A rendszer előnye, hogy nem kell tüzelőanyagot vásárolni, a megtermelt villamos energia fedezi a telep energia szükségletét.

Gázmotorokat olyan helyekre érdemes telepíteni, ahol a kapcsoltan termelt meleg és hideg energia egyaránt hasznosítható. Ezáltal egész évben nagy hatékonysággal üzemeltethető a berendezés. Ilyen intézmények a kórházak, szállodák, bevásárló központok, farmok stb.

Keressen bennünk bátran amennyiben ilyen rendszer kialakítását tervezi, a tanulmányoktól kezdve, a kivitelezésen át az üzemeltetéséig mindenben rendelkezésre állunk.