Ko- és Trigeneráció

Földgáz vagy biogáz üzemű gázmotorok villamos energia termelésre, hulladékhő hasznosítása egy vagy két lépcsőben.

Kategória:

Földgáz vagy biogáz üzemű gázmotorok villamos energia termelésre, hulladékhő hasznosítása egy vagy két lépcsőben.

A gázmotor földgáz vagy biogáz tüzelőanyaggal üzemelő belső égésű motor, ahol a leadott mechanikai teljesítménnyel villamos energiát állítanak elő. Ez az átalakítás egy 3 fázisú generátor segítségével történik. Az így előállított villamos áramot középfeszültségen betáplálják az országos hálózatba. A berendezés kis erőműként üzemel, az így termelt villamos energiáért pénzt kap a szolgáltatótól.

A gázmotor üzemeltetése során jelentős mennyiségű hő szabadul fel. Ezt a hőt több lépcsőben is kinyerhetik a berendezésből. Egyrészt a távozó füstgázt átvezetik egy hőcserélőn, másrészt a hűtővíz és az olaj körben keletkezett hő is hasznosítható. Ezt nevezik kapcsolt energia termelésnek.

Kogenerációs energia termelés esetén az elégetett tüzelőanyagból villamos energiát és hőt állítanak elő. A rendszer összhatásfoka magasabb annál, mintha külön termelnék a hőt és villamos energiát.

Trigeneráció során három féle secunder energia hordozót állítanak elő a tüzelőanyagból: villamos energiát, meleg energiát és hideg energiát. Annyiban tér el a kogenerációtól, hogy a keletkezett hulladék hő nyáron is hasznosítható egy abszorpciós hűtőgép segítségével. Az abszorpciós hűtő és a kompresszoros hűtőgép közt az a különbség, hogy a kompresszor helyett egy külső hőforrás biztosítja a hűtőközeg komprimálásást.