Légnedvesítők, légszárítók

Levegő nedvességtartalmának beállítása a technológia vagy a komfort tér által megkövetelt értékre.

Kategória:

Levegő nedvességtartalmának beállítása a technológia vagy a komfort tér által megkövetelt értékre.

A levegő nedvességtartalma télen alacsony, nyáron pedig magas. Huzamosabb emberi tartózkodásra szolgáló terekben, ahol magasak a komfort követelmények (pl. A kategóriás iroda), szükség van a levegő nedvesítésére, illetve szárítására. Ipari, technológia terek esetén még szigorúbbak az előírások, mivel ott télen-nyáron ugyan azokat a levegő paramétereket kell fenntartani.

A levegő nedvesítésére két féle módszer létezik: adiabatikus nedvesítés vízbeporlasztással vagy gőzös légnedvesítés. Az első előnye, hogy hálózati vízzel történik, olcsó az üzemeltetése, viszont utófűtő beépítése szükséges, mert lehűti a levegőt. A második megoldás előnye, hogy, nem csökkenti le a levegő hőmérsékletét, steril megoldás, viszont szükség van gőzre. Ipari létesítményekben, ahol más technológiához is szükség van gőzre, ott használható légnedvesítésre is, gazdaságos megoldás. Komfort terek esetében szükség van gyorsgőz fejlesztőre, melynek magas az energiafogyasztása.

Mindig válassza meg a megfelelő nedvesítési technológiát; tervezésben, kivitelezésben, javításban állunk az Ön rendelkezésére.

A levegő szárítására nyáron van szükség, főleg ipari létesítmények esetében. A levegőt ilyenkor túlhűtik, így állítják be a kívánt páratartalmat, majd utófűtik. Léteznek további légszárító megoldások is, például szorpciós technológiák, ahol szilika gélt használnak a szárításra, ez azonban kevésbé elterjedt.